Alzheimer
induce frica în fiecare dintre noi. Gandul de a-ți pierde mințile pe măsură ce
îmbătrânim este terifiant și situația este agravată de faptul
că - până acum – se știa că sunt puține mijloacele prin care
putem întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită formă a demenței.
Totuși,
cercetările au identificat o mulțime de factori care pot crește sau scădea
riscul de a contracta boala Alzheimer. Urmând sugestiile de mai jos se poate
diminua șansa de a contracta boala:
1.
Verificați glezna
Circulația
săracăa sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în creier
cu un accident cerebral și demență. Teoria este că sănătatea veselor
sanguine este aceeași în tot corpul. Gradul de sclerozare a arterelor și fluxul
sanguine la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge
cerebrale. Cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă-brațe (ABI =
ankle-brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și o brățară
pentru măsurat tensiunea, care compară tensiunea la nivelul gleznei cu cea la
nivelul brațului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguine,
doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor fizice sau o
schimbare a dietei sau medicației.
2.
Alimente poternic antioxidante
Anumite
alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul memoriei și
contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate fructele și legumele sunt bune,
dar în capul listei se află: murele, boabele de soc, stafidele, afinele și
coacăzele negre.
3. Evitați
grăsimile rele
Tipul de
grăsimi pe care le consumați influențează funcționarea creierului în bine sau
în rău. Feriți-vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului și le
face ineficiente. Cumpărați produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut
de grăsimi scăzut. Renuțați la alimentele prăjite.
4.
Stimulați creșterea creierului
Creierul
începe să se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 sau 40 de ani,
astfel încât efortul de învățare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum ca
dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de învățare. Încercați să
studiați, să învățați lucruri noi sau - pentru stimulare - de a lărgi cercul
prietenilor.
5.
Prajituri cu ciocolată
Cacaoa,
principalul ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți,
numiți flavonide, care au puternice proprietăți protectoare pentru inimă și
creier. Cand se bea cacao se intensifică fluxul sanguine către creier. Pudra de
cacao are de două ori mai multe flavonide ca ciocolata cu lapte. Ciocolata albă
nu le conține deloc.
6. Prezența
estrogenilor
Șaizecișiopt
(68)% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei; este posibil ca la mijlocul vieții
ele pierd protecția hormonului estrogen care susține memoria. Dacă medical dvs.
nu va spune altfel, începeți imediat să luați estrogen în perioada instalării
menopauzei. Orice întârziere Duce la riscul confruntării cu demnță și accident
vascular cerebral.
7. Creșteți
colesterolul bun
Este
bine-cunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă
contra bolilor cardiac. Dar, de asemenea, poate să va salveze și creierul.
Cercetătorii pretend că acest tip de colesterol blochează substanțele ce tind a
se depune și distrug celulele creierului și acționează ca un anti-inflamator ce
încetinește degradarea creierului. Metodele de sporire a colesterolului bun
include exercițiile fizice, consumul moderat de alcool și scăderea greutății.
8. Navigați
pe Internet
Navigarea
pe Internet în coutarea unor informații poate stimuli creierul îmbătrânit mai
mult decât o face cititul unei cărți. Înregistrări ale activității cerebrale arată că
navigatorii experimentați prezintă de două ori mai multe impulsuri ale activității
cerebrale decât începătorii. Conectați-vă la Internet pentru căutarea de
informații, achiziționarea de bunuri sau pentru jocuri. Deși nu se știe cât de
mult va ajuta creierului dvs., este oricum de preferat în locul unei navigări
pasive.
9. Gena
ApoE4
Un sfert
(1/4) dintre voi, care citiți acest document deține o specifică bombă genetic
cu temporizare, iar aceasta vă face de 3-10 ori mai susceptibili de a contracta
o târzie boală Alzheimer. Gena se numește Apolopiproteină E4. Dacă moșteniți o
singură versiune de ApoE4 de la unul din părinți, riscul dvs. de a căpăta
Alzheimer este de trei ori mai mare. Dacă moșteniți a doză dublă de la ambii
părinți, riscul crește de 10 ori. Cereți doctorului dvs. un test ADN pentru a
vi se identifica genotipul ApoE4.
10. Spuneți
DA cafelei
Cafeaua se
dovedește a fi un tonic al creierului aflat în process de îmbătrânire. Este un
anti-inflamator, contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are
asupra creierului și reduce riscurile accidentelor cerebrale, depresiei și
diabetului, care toate facilitează demența. are un mare conținut de antioxidanți
și cafeină, care stopează moartea neuronilor și ameliorează diabetul,
hipertensiunea și accidentele cerebrale care conduc la demență. Pentru
majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de 2-4 cești, nu este
rău și poate fi util.
11.
Pericolul unei greutății scăzute
Peste
vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de greutate poate fi un semn al bolii
Alzheimer. Un studiu a arătat că femeile care au această boală au început să
piardă din greutate cu cel puțin 10 ani înainte de diagnosticarea demenței.
Dintre femeile care o aceeași greutate, cele care început să dezvolte demență
au slăbit în decursul a trei decenii și atunci când au fost diagnosticate aveau
cu circa 6 kg mai puțin decât cele care nu prezentau Alzheimer. Dacă aveți
peste 60 de ani și prezentați o inexplicabilă pierdere în greutate adresați-va
medicului dvs.
12. Beți
vin
Un pahar de
vin pe zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinul este un
anti-inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce ajută la preîntâmpinarea
demenței. Antioxidanții puternici din vinul roșu conferă acestuia
proprietăți anti-demență. Astfel de antioxidanți relaxează arterele, dilată
vasele sanguine și sporesc debitul sanguine, ceea ce stimulează procesele
cognitive.
13. Cunoașteți
care sunt primele semnale
Problemele
de memorie nu sunt primul semnal de alarmă. Puteți constata un declin în
aprecierea distanței, de exemplu puteți dori să apucați un pahar, dar eșuați în
a-l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când traversați strada.
Rezolvând
un joc de puzzle sau citind o hartă pot, de asemenea, să vă producă probleme.
Pierderea simțului mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă. La
fel, punerea în mod repetat a aceleiași întrebări sau depunerea în locuri
improprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în frigider).
Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt identificate mai
devreme semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificările de stil
de viață sau de medicație.
14. Dieta
mediteraneană
Indiferent
de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul dvs. de
dteriorarea memoriei și demență. Studiile arată în mod systematic că mâncarea
din Grecia, Italia și Liban este realmente o hrană pentru creier. Urmând
această dietă - bogată în legume cu frunze verzi, pește, fructe, nuci, legume,
ulei de măsline și puțin vin – poate reduce la jumătate riscul de boală
Alzheimer. Decât să depindeți de un singur aliment sau de puține substanțe
nutrient, dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe benefice
pentru creier, ce includ un set de antioxidanți ce apără celulele cerebrale de
deteriorarea oxidantă.
15.
Obezitatea la vârsta medie
Creierul
dvs. este sensibil la grăsimea dvs. Un studiu a arătat că persoanelșe obese au
cu 8% mai puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai puțin
țesut cerebral decât persoanele cu greutate normal. Crește astfel alarmant
riscul de Alzheimer. În plus, scăderea volumului creierului se produce în zone
ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru
planificare, memoria pe termen lung, atenție și funcții de execuție și de
control al mișcărilor. Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a
greutății, încă din tinerețe sau la vârstă mijlocie. În mod ciudat, obezitatea
după vârsta de 70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă
că putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției
cognitive și de întârziere a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă.
16.
Asigurați-vă un bun somn de noapte
Lipsa de
somn este toxică pentru celulele creierului. Somnul are surprinzătoare puteri
de protejare a creierului contra pierderilor de memorie ți bolii Alzheimer.
Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine
cerebrale peptide beta-amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer,
care conform cercetărilor conduce la accelerarea riscului apariției bolii.
Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie de 5 ore sau mai puțin
în timpul nopții este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal,
care poate conduce la diabet și obezitate și în final la Alzheimer. Recurgeți
la perioade scurte de somn (ațipiri) și la tratamente în caz de insomnii.
17.
Asigurați-vă un larg cerc social
Studiind
creierul unei femei de 90 de ani care este foarte social care a decedat din
caza bolii Alzheimer, cercetătări din Chicago au descoperit că o largă rețea de
socializare i-au asigurat o mare ”rezervă cognitivă” care a permis creierului
ei să nu ăși dea seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă așa este un
mister, dar interacțiunea cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența
creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care șuntează
conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci întâlniți-vă adesea cu familia
și prietenii și extindeți-vă rețeaua social. Cu cât este mai puternică rezerva
creierului, pe care o construiți în decursul vieții, cu atât este mai probabil
ca să restrângeți simptomele bolii Alzheimer.
18.
Rezolvați stresul
Când sunteți
stresat, corpul eliberează hormone denumiți corticosteroizi, care vă salvează
în caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate de evenimente
zilnice - cum ar fi frustrarea locului de muncă, problemele de traffic sau cele
finaciare - pot fi periculoase. În timp acest stres poate distruge celulele
creierului și suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul creierului se
restrânge. Evenimente traumatizante bruște - moartea cuiva drag sau un
eveniment de schimbare majoră a stilului de viața cum ar fi pensionarea – pot
conduce la un sever stress psihologic care precede demența. Rețineți faptul că
stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor vârstnice în ceea ce
privește deteriorarea memoriei și demența. Căutați sfaturi profesioniste.
Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de terapie pot
limita pierderea de memorie cauzată de stress, în cazul încare se iau măsuri
din timp.
19. Atenție
la dantură
Gingii
deteriorate pot să vă otrăvească creierul. Persoanele cu boli de dantură și
gingii tind să prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive,
conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit
că infecția responsabilă de bolile gingivale eliberează produse colaterale ce
migrază spre zonele din creier implicate în pierderea de memorie.
În consecință,
perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor gingivale
pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar și a acuității
memoriei. Un alt studio a arătat că persoanele în vârstă cu cele mai severe
gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai mukte semen de
deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale
gingivitei.
20.
Asigurați-vă suficientă vitamină B12
Pe măsură
ce înaintați în vârstă nivelul sanguine al vitaminei B12 scade și șansa de
suferi de Alzheimer crește. Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamin din
alimente scade cam la vârsta mijlocie, când se decide stadiul de deteriorare
ulterioară a creierului.
Cercetărtori
de la Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează cu un conținut
de vitamină B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o deficiență a acesteia
poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei, scutul de
protecție cu conținut gras din jurul neuronilor. Se poate ajunge și la declanșarea
de inflamații, un alt factor de distrugere a celulelor creierului. După vârsta
de 40 de ani trebuie să se administreze zilnic 500-1000 milicentigrame de
vitamină B12. Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o
inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau semen de demență, trebuie
neaparat să se verifice de către doctorul dvs. a posibilei deficiențe a
vitaminei B12.
Evitați și
refuzați plombarea dinților cu combinații ce conțin mercur.
21. Oțet
la orice
Există
largi evidențe că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la scăderea
memoriei, respective glicemia mare, rezistența la insulin, diabetul și
pre-diabetul și creșterea în greutate. Cercetători din Phoenix (Arizona) au
observant în cadrul studiilor pe oameni și animale că elementele acide potențează
efectele de acădere a glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot ține
în frâu aăpetitul și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în
greutate și obezitatea, acestea fiind associate cu diabetul, demența accelerată
și pierderea memoriei.
Apelați la
oțet, adăugați-l la salate, consumați-l cu lingura, chiar adăugați-l la un
pahar de apă de băut. Orice tip de oțet este bine-venit.
22.
Verificați-vă ochii
Dacă vă
păstrați o vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă șansele
dvs. de a suferi de demență scade cu un surprinzător procentaj de 63%. Iar dacă
vederea este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un
posibil tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură șansele
dvs. de a suferi de demență. Nu este însă clar cum problemele de vedere
stimulează apariția demenței, dar o vedere afectată fac e dificilă participarea
la activități mentale și fizice cum ar fi cititul și activități practice,
precum și activitățile sociale, toate acestea fiind appreciate ca încetinind
declinul cognitive. Rețineți că ochii dvs. reflectă modul în care funcționează
creierul dvs., mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă. Nu neglijați vederea
slabă, întrucât în majoritatea cazurilor ea păoate fi corectată.
23.
Consumați curry
Pudra de
curry conține condimentul galben-portocaliu numit turmeric (șofran de India)
bogat în curcumină, despre care se știe că stopează deteriorarea
memoriei. Un studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și mici
cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la testele cognitive. Curcumina
acționează în primul rând prin blocarea acumulări plăgilor amiloide (depozite
identificate în creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer, apoi prin
distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitive.
Este
recomandat a se consuma curry de 2-3 ori pe săptămână, în special currygalben.
Sau presărați condimentul pe alimetele consumate.
24.
Controlul glicemiei
Dacă aveți
diabet de tip 2 sunteți mai vulnerabil la Alzheimer. Studiile arată că riscul
de Alzheimer este de 2-3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se instalează mai
curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență. Unii experți
denumesc boala Alzheimer ”diabetul creierului”. Cele două afecțiuni au cauze
similare - obezitatea, hipertensiunea, cholesterol ridicat, dietă bogată în
grăsimi și zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și glicemie ridicată. Pe
scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire, distrugând neuronii
și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul de a ține glicemia la valori
scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, alături de
exerciții fizice regulate.
25. Beți
mai mult ceai (negru și verde)
Evidențele
sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala Alzheimer și
că cu cât beți mai mult ceai , cu atât memoria dvs. este mai ascuțită.
Secretul ceaiului nu mai este
un mister. Frunzele au un bogat conținut de compuși capabili să penetreze bariera
sânge-creier și acolo să blocheze deteriorarea neuronilor. Un antioxidant
deosebit din ceaiul verde poate bloca toxicitatea beta-amiloidei, care omoară
celulele creierului. Faceți-vă un obicei din a bea ceai negru și ceai verde. Nu
adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a ceaiului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu